Växjö

Växjö kommun, Linnéuniversitetet i Växjö, Akatingo International AB med flera samarbetspartners.
Torun Israelsson (Akatingo International AB), Matina Rosenberg (Växjö kommun), Johan Älvgren (Linnéuniversitetet i Växjö)

Varför har ni valt att vara en officiell A Sustainable Tomorrow-hubb?
– AST sätter fingret på och lyfter flera av de viktigaste och största frågorna vi har att förhålla oss till för en hållbar samhällsomställning. Att vara en hubb är en bra möjlighet för oss att skapa en samlingsplats för hållbarhet, kring vilken vi kan nå ut till en stor publik i regionen och sätta dessa frågor på agendan. Det är dessutom en möjlighet att på ett enkelt sätt dra nytta av spetskompetens från nationellt erkända hållbarhetsförebilder i vårt lokala hållbarhetsarbete. Hubben förenar, förtydligar och gör det möjligt för många att vara med – tillsammans gör vi skillnad!

– Vi tycker också att formen för konferensen är spännande i sig och tror att detta med hubbkonferenser kan vara en väg fram när det gäller att möjliggöra fysiska möten samtidigt som resandet (och klimatpåverkan) kan minskas.

Vilka är era viktigaste hållbarhetsfrågor?
– För Linnéuniversitetet är kunskapsbildning och lärande centralt för att bidra till en hållbar samhällsomställning. De kunskaper och färdigheter som våra 40 000 studenter tillgodogör sig under utbildningen och den nya kunskap som genereras genom vår forskning har en enorm potential när den nyttiggörs i samhället.

– För Växjö kommuns del är det att kraftsamla för barn och ungas hälsa, att accelerera omställningen till ett klimatneutralt samhälle, att arbeta för ett jämställt och inkluderande samhälle, att arbeta för ett tryggt och tillitsfullt samhälle och att stärka den biologiska mångfalden.

– Hos Akatingo International fokuserar vi på att stärka personligt och professionellt ledarskap för innovation och hållbarhet för att stödja en hållbar samhällsutveckling. För oss är det viktigt att inspirera till handling, stödja genomförande och maximera förändringskraften hos changemakers och yrkesverksamma inom hållbarhet.

Har ni några goda exempel från ert hållbarhetsarbete som ni vill dela med er av?
– Det finns en lång rad utbildningar vid Linnéuniversitetet som adresserar hållbarhet på olika sätt. En stor del av forskningen har också en direkt koppling till hållbarhetsutmaningar i samhället och där är Växjö kommun en stark part. Exempelvis kan nämnas forskning kring skogens värden, en fungerande välfärd samt östersjöforskning relaterat till miljö och klimat. Linnéuniversitetet arbetar självklart också för att minimera sitt klimatavtryck och har satt ambitiösa mål för detta. Det är viktigt att tillvarata studenters engagemang i hållbarhetsarbetet, vilket görs i gemensamma projekt och evenemang.

– Via en koncernövergripande fördjupad analys har Växjö kommun fått en klarare bild kring hur Växjö går och mår inom hållbarhet. Utifrån insikter och kunskap från den kraftsamlas det för att snabba på omställningen. Mycket görs, till exempel insatser för ett klimatneutralt Växjö genom att växla upp arbetet för minskat klimatavtryck från mobilitet och projekt inom bio-CCS. Det interna arbetet för ökad jämställdhet och lika villkor är en annan viktig del där det arbetas med områdesteam för ökad integration i socioekonomiskt utsatta områden.

– Grundbulten i Akatingo Internationals verksamhet är att vara en inspirationskälla-, ett stöd- och en praktisk drivkraft för hållbarhet och innovation. Akatingo International har startat ett nationellt nätverk för yrkesverksamma inom hållbarhetssektorn som erbjuder personlig och professionell utveckling inom innovation, förändring och hållbarhet. Att stödja klimatomställningen till 2030 i enlighet med Science Based Targets hos större företag är ett annat exempel.

Hur kan ni förbättra hållbarhetsarbetet genom att samverka med A Sustainable Tomorrow?
– Konferensen kan bidra till att skapa engagemang lokalt och regionalt och göra att hållbarhetsfrågorna får en skjuts framåt. Vi tror också att hubben kan generera nya och förstärka redan befintliga samarbeten – något vi redan ser i början av planeringen! Just samarbeten över organisatoriska gränser är centralt för hållbarhetsarbetet.

Vilka förväntningar har ni på årets fokusområde Dissonans?
– Det är ett spännande tema som säkert många kan relatera till, både på individ- och samhällsnivå, och som är högst centralt när det kommer till en omställning av våra samhällen i en hållbar riktning. Medvetenheten behöver öka kring de motsägelser som finns i samhället som desorienterar och förhindrar oss att nå hållbarhetsmålen i tid. Förhoppningen är att det bringar klarhet kring vad som behövs och väcker en och annan tanke om att börja göra skillnad – nu!