Umeå universitet, Umeå kommun och Länsstyrelsen Västerbotten

Lisa Redin (klimat- och hållbarhetsstrateg på Umeå universitet), Annika Myrén (utvecklingsstrateg i Umeå kommun) och Eva Mikaelsson (enhetschef för miljöanalysenheten på Länsstyrelsen Västerbotten).
Lisa Redin, Annika Myrén och Eva Mikaelsson

Varför har ni valt att vara en officiell A Sustainable Tomorrow-hubb?
– Vi är tre stora organisationer som tillsammans bildar Umeås hubb: Umeå universitet, Umeå kommun och Länsstyrelsen Västerbotten. Eftersom vi har så breda målgrupper är samverkan en viktig del i våra respektive uppdrag, såväl med varandra och samhället som med andra aktörer för att främja en hållbar utveckling. Att öka kunskapen om vad man kan göra, och omsätta det till verklig handling är det som i förlängningen gör skillnad. Där tror vi att A Sustainable Tomorrow (AST) är en viktig mötesplats för inspiration och kunskapsutbyte.

Vilka är de viktigaste hållbarhetsfrågorna för er?
– För Umeå kommun är klimatfrågan och arbetet med social hållbarhet för ett fortsatt gott liv i ett framtida Umeå de viktigaste hållbarhetsfrågorna. Det går även i linje med Länsstyrelsens fokus på klimat och energi, restaurering av ekosystem och att bidra till att den omställning som sker blir hållbar och robust. För Umeå universitet är utbildning, forskning och samverkan för hållbar utveckling de mest centrala hållbarhetsfrågorna. Att vi även lever som vi lär är också viktigt för universitetets trovärdighet.

Har ni några goda exempel från ert hållbarhetsarbete som ni vill dela med er av?
– Länsstyrelsen har ett brett samhällsuppdrag och till exempel arrangerar de en årlig hållbarhetsvecka i Västerbotten som även många andra parter deltar i. Universitetet är stolta över att vara det första svenska, och även nordiska, lärosäte att certifieras inom hälsa och välmående genom certifieringen Healthy Campus. För Umeå kommun vill vi lyfta hur vi integrerat arbetar med klimat och jämställdhet, där båda omställningarna handlar om att bryta normer och förändra livsstilen.

Hur kan ni förbättra hållbarhetsarbetet genom att samverka med A Sustainable Tomorrow?
– Vi är alla överens om att A Sustainable Tomorrow paketerar kunskap om hållbar omställning på ett sätt så att hållbarhetsfrågorna blir intressanta och engagerande för en bredare publik. Formatet möjliggör även för fler att kunna delta och vi får möjlighet att skapa en värdefull mötesplats för lokala aktörer inom klimatomställningen.

Vilka förväntningar har ni på årets fokusområde Dissonans?
– Att lyfta upp det svåra, och få fler att göra mer och bättre av det som behöver göras för att nå en hållbar utveckling. Vi hoppas även att alla som deltar vid vår hubb känner att de får med sig nya kunskaper och inspiration och går hem med en positiv känsla och en stor portion handlingskraft efter eventet. Tillsammans kan vi hitta samarbeten för att skapa kraftfulla åtgärder med snabb effekt.