Sara Nazari

Vi är väldigt glada att kunna presentera Sara Nazari som inledningstalare på Do Look Up! den 17 maj. Sara är en av Sveriges främsta spoken word-poeter. Hon har ett brett register och framförde bland annat tänkvärda texter under såväl Musikhjälpen 2021 som Melodifestivalen 2022. Hon studerar även till jurist.
Foto: Daniela Spiroska

Var betyder spoken word för dig och vilken är din superkraft?

– Ordet är människans sätt att kommunicera, vi kan göra gott och vi kan skapa kaos med ord. Det är mitt verktyg, mitt sätt att uttrycka mig och få andra att se saker från min vinkel. Jag säger inte att den är bättre, men jag tror att den är nödvändig. Jag är också en konstnär och skrivandet har alltid varit ett behov för mig. Det måste nog vara min superkraft, viljan att göra gott utan att tro att jag alltid har det bästa svaret. Poesin har blivit min väg – språket hjälper oss att förstå saker och känna oss älskade, hörda, sedda och förenade.

Vad handlar dina texter om?

– De handlar om livet genom mina ögon, om människor jag mött längs vägen, om olika världar, om ett sökande efter svar och förståelse. Ibland som en samhällsskildring, ibland i form av en dikt om vackra blommor.

Vilket är det kraftfullaste ordet för dig?

– Det kraftfullaste ordet just nu måste vara medmänsklighet. Det är ordet jag känner mest för. Eller solidaritet.