Polarium

Polarium är partner till A Sustainable Tomorrow i samband med konferensen Do Look Up! den 17 maj på Nordic Sustainability Expo, Stockholmsmässan. Här berättar affärsutvecklingschef Maha Bouzeid om fördelarna med Polariums smarta energilagringslösningar.

Vad gör ni på Polarium?
– Vi utvecklar smarta energilagringslösningar baserade på litiumjonteknik. Våra produkter finns installerade på världens alla kontinenter och hjälper våra kunder att hålla energin upp vid strömavbrott – det vill säga reservkraft – samtidigt som de kan bidra till att minska energikostnader och klimatavtryck.

Varför är Polarium partner till A Sustainable Tomorrow och konferensen Do Look Up! på Nordic Sustainability Expo?
– Vi ser detta som en möjlighet att möta andra bolag som delar våra höga ambitioner på hållbarhetsområdet. En plattform där vi kan träffa likasinnade, lära av varandra och utveckla idéer.

Vilka är de viktigaste hållbarhetsfrågorna för er?
– Idag kommer 80 procent av all energi som konsumeras globalt från fossila källor. Det är förstås fullkomligt ohållbart. För att ställa om måste vi bryta fossilberoendet och få in mer förnybar energi i mixen. Och det snabbt. Det är där vi kommer in.

Hur bidrar ni till en hållbar framtid?
– På två väldigt konkreta sätt. För det första så utmanar vi telekomsektorn – där vi har de flesta av våra kunder idag – att gå från blybatterier och dieselgeneratorer som reservkraft till litiumjonteknik. På platser med svaga elnät är det inte ovanligt att mobilnät drivs med diesel dygnet runt. I Afrika söder om Sahara, drivs nästintill varannan mobilsite av diesel. Där har vi ett nära samarbete med ett av världens största tornbolag, som vi hjälpt att halvera sin dieselförbrukning på ett tusental mobilsiter.

– För det andra så är energilagring nyckeln till ett förnybart energisystem. Utmaningen med förnybar energi – såsom sol och vind – är att den behöver lagras för att kunna användas när solen inte lyser, eller vinden inte blåser. Våra energilager bidrar till att balansera elnätet och accelerera omställningen till förnybart – samtidigt som det möjliggör för våra kunder att optimera sin energiförbrukning och öppna nya intäktsströmmar genom att sälja överskottsenergi tillbaka till marknaden.