Leksands folkhögskola

Fia Palmgren, projektledare på Leksands folkhögskola.
Fotograf: Daniel Eriksson, Backbone production

Varför har ni valt att vara en officiell A Sustainable Tomorrow-hubb?
– Som folkhögskola och en del av folkbildningen ser vi det som en del av vårt uppdrag att sprida kunskap om hållbarhetsfrågor. Genom att arrangera en hubb kan vi bidra till att vara en plats och ett sammanhang där dessa viktiga frågor når ut till fler och diskuteras. Vårt engagemang i det här initiativet speglar vår uppfattning att utbildning och ökad medvetenhet är avgörande för en hållbar framtid.

Vilka är de viktigaste hållbarhetsfrågorna för er organisation?
– För Leksands folkhögskola är de viktigaste hållbarhetsfrågorna att minska vår miljöpåverkan, främja social rättvisa och skapa medvetenhet och engagemang inom hållbarhet som en del av samhällsutvecklingen. Vi arbetar aktivt med att minska vårt koldioxidavtryck genom energieffektivisering, minskat matsvinn och väljer i möjligaste mån närproducerade produkter. Social rättvisa är en central del av vårt arbete, där vi strävar efter att skapa en inkluderande miljö för alla. Genom att utbilda våra deltagare i hållbarhetens olika aspekter förbereder vi dem att bli drivkrafter för förändring i samhället.

Har ni några goda exempel från ert hållbarhetsarbete som ni vill dela med er av?
– Ett konkret exempel är vårt projekt för att installera solpaneler på skolans tak, vilket har resulterat i en betydande minskning av vår energiförbrukning från fossila bränslen. Vi har också ett samarbete med Coop i Leksand för att minska matsvinnet. Dessutom har vi startat ett initiativ, tillsammans med våra deltagare, med egna odlingar av grönsaker och örter som används av skolans restaurang. Hållbarhet är en av organisationens tre ledstjärnor och all personal har sett över vilka aktiviteter som kan genomföras inom respektive utbildning.

Hur kan er organisation förbättra hållbarhetsarbetet genom att samverka med A Sustainable Tomorrow?
– Genom att samverka med A Sustainable Tomorrow får vi tillgång till ett brett nätverk av experter och organisationer som kan inspirera, vägleda och ge konkreta verktyg för vårt fortsatta hållbarhetsarbete. I anslutning till eventet kommer vi också att arrangera en workshop för skolans deltagare där vi jobbar vidare med de frågor som tas upp utifrån årets fokusområde och med den kunskap och de erfarenheter som de olika talarna på eventet delar med sig av.

Vilka förväntningar har ni på årets fokusområde Dissonans?
– Vi förväntar oss att årets fokusområde, Dissonans, kommer att belysa de konflikter och utmaningar som finns inom hållbarhetsarbetet. Just glappet mellan det vi vet att vi måste göra och det vi gör är en springande punkt. Vi hoppas få nya insikter om hur vi kan hantera dessa konflikter och tillsammans hitta strategier för att minska glappet. Vi ser fram emot att diskutera och utforska olika perspektiv och lösningar tillsammans med våra deltagare, och att integrera dessa insikter i vår planerade workshop i anslutning till eventet.