Isabelle McAllister

Hallå där Isabelle McAllister, vinnare av Erikshjälpen Second Hands utmärkelse Sveriges Second Hand Profil 2022 och moderator på A Sustainable Tomorrows scener den 18 maj på Nordic Sustainability Expo.
Foto: Helena Paulin-Strömberg

Varifrån kommer ditt starka hållbarhetsengagemang?

– Ända sedan jag var barn har det varit viktigt för mig att vara schysst och snäll. Att tänka på andra och i större sammanhang. Det har nog lagt en grund. Sedan har jag jobbat många år inom design-, bygg- och inredningsbranschen. Även om jag alltid har haft återbruk som en av mina specialiteter så växte engagemanget i takt med att konsumtionen gick in i någon slags ny fas och jag började förstå det ohållbara i att leva på det sättet. Jag ställde om på riktigt år 2018 när FN:s klimatpanel (IPCC) kom med sin väldigt tydliga rapport om att vi (då) hade runt 10 år på oss att verkligen ta tag i saken. Då vidareutbildade jag mig och började jobba med klimat- och miljörelaterade projekt och la helt om sättet jag jobbar på.

Berätta om din bok Skavank!

– Den handlar om att laga, vårda och ta hand om det gamla och nötta. Halva boken sätter våra prylar och konsumtion i ett större perspektiv. Varför shoppar vi som vi gör idag? Vad påverkar oss? Varför gillar vi nytt och slätt och inte äldre saker lika mycket? Vad har vår konsumtion för miljöpåverkan osv. Den andra delen går igenom olika material, hur man tar hand om dem och lagar dem när de går sönder. Eftersom den stora klimatpåverkan sker vid produktionen av våra saker, så är bland det bästa vi kan göra för planeten att använda det vi redan har så länge det bara går. Problemet är bara att vi lite har glömt bort hur, och det vill jag försöka ändra på.