Gustaf Skarsgård & Johan M. Reunanen

Den 17 maj arrangerar A Sustainable Tomorrow konferensen Do Look Up! på Nordic Sustainability Expo, Stockholmsmässan. Gustaf Skarsgård och Johan M. Reunanen håller en föreläsning med titeln ”I tolfte timmen – två tillfrisknande alkoholister filosoferar kring kopplingen mellan beroendesjukdomen och klimatkrisen”.

Hallå där Gustaf Skarsgård och Johan M. Reunanen. Ni gör ett gemensamt framträdande på A Sustainable Tomorrows konferens Do Look Up! den 17 maj. Vad handlar er föreläsning om?

– Varför händer det så lite när vi vet så mycket? Varför verkar det inte räcka med IPCC-rapporter om att vi måste göra en förändring NU för att inte gå mot en varmare och mer obeboelig planet? All information finns ju rakt framför näsan på oss, och mer kommer varje dag. Ändå händer det inte tillräckligt mycket. Produktion av förnybara drivmedel ökar, men samtidigt ökar också produktionen av de fossila. Vi är på väg åt fel håll. Med öppna ögon.

– Det här beteendet påminner oss om något. Om oss själva. Om hur det är att vara beroende. Om hur vi ville fortsätta med det beteende som egentligen var på väg att döda oss, helst utan några konsekvenser. Idag är vi tillfrisknande alkoholister. Finns det något att lära av beroende och tillfrisknande som vi kan använda oss av för att både förstå mer av problemet och hitta nycklarna till verklig förändring? Vi vill gärna tro det.