Hur arbetar du med omställning till ett mer hållbart samhälle?
– Jag producerar idéer, skriver, talar och reser för att diskutera klimaträttvisa för Sveriges förorter och låginkomsttagare. Jag är privilegierad nog att kunna göra det på ett sätt som inte är överdrivet teoretiserat, akademiskt eller fyllt med klyschiga slagord om rättvis omställning. Det är trots allt två politiskt känsliga ämnen som involverar både klimatfrågan och invandrare i en och samma frågeställning. För närvarande arbetar jag med att skapa berättelser som kan öka medvetenheten om hur klimatförändringarnas indirekta konsekvenser, såsom exempelvis hur torka i länder långt bort kan leda till högre matpriser, påverkar samhällets mest utsatta. Mitt mål är att driva politiska och samhälleliga förändringar som främjar rättvisa övergångar till hållbarhet.
Vilken dissonans upplever du främst hindrar omställningen?
– Dissonansen i rättvis omställning tenderar att drabba utsatta människor mest. De tar redan nu de hårdaste smällarna och konsekvenserna i samhällsförsämringar som pandemier eller ekonomiska kriser, vilket fungerar som en generalrepetition för hur en förvärrad klimatkris kommer att slå mot dem och hur förtrycksamverkan, det vill säga rasism och utestängning, kommer att skapa ännu större utsatthet. En betydande dissonans uppstår när man betraktar den stora klyftan mellan de som har tillgång till resurser och makt att påverka förändringar och de som saknar dessa möjligheter.
Vad kan privatpersoner och företag göra för att minska sin dissonans?
– Privatpersoner bör självklart ta ansvar för sin egen konsumtion och livsstil, men det är ännu viktigare att de som har möjlighet väljer att bli aktiva medborgare och engagerar sig politiskt istället för att enbart protestera med sina plånböcker. Det är avgörande att det skapas en folkrörelse där samhällets svagaste kan se bortom en eller två månadshyror framåt. Detta kräver ett kollektivt engagemang för politisk förändring och att vi ställer krav på våra beslutsfattare att agera för en mer rättvis omställning.
– Företag bör omvärdera sina affärsmodeller för att minimera sin miljöpåverkan och integrera hållbarhet i sina verksamheter från grunden. Det är viktigt att de stödjer olika initiativ och upprop för att pressa regeringen att presentera en betydande klimatplan som inkluderar även de mest sårbara grupperna. För en grön omställning kan inte ske utan en samtidig social omställning.
Vilka policies efterlyser du för att minska dissonansen?
– Jag efterlyser policies som främjar rättvis omställning genom att adressera socioekonomiska klyftor, minska ekonomiska incitament för miljöförstörande beteenden och främja innovation och investeringar i hållbara lösningar. Det är också viktigt med regleringar som ställer företag till svars för sin miljöpåverkan och främjar transparens i deras verksamhet.