Almi Gotland och Science Park Gotland

Linus Atterby, affärsrådgivare och projektledare på Almi.

Varför har ni valt att vara en officiell A Sustainable Tomorrow-hubb?
– Tillsammans är nyckeln för att driva på den hållbara omställningen. Att få möjligheten att arrangera en AST-hubb gör att Almi Gotland och Science Park Gotland kan samla inbitna, intresserade eller bara nyfikna att inspireras och samtala om hur vi får saker att hända.

Vilka är de viktigaste hållbarhetsfrågorna för er organisation?
– Klimatet kräver att vi tar ansvar och förändrar hur vi lever och driver företag. Med det sagt behöver vi jobba med alla aspekter av hållbarhet för att kunna skapa en ihållande förändring. De initiativ som tas för att värna klimatet måste understödjas i en social hållbarhet; i den egna organisationen, i leverantörskedjor och så vidare. Och för att fler företag ska ha den miljömässiga hållbarheten högre upp på agendan behöver den ekonomiska hållbarheten i form av lönsamhet hänga med.

Har ni några goda exempel från ert hållbarhetsarbete som ni vill dela med er av?
– I Almis roll som Sveriges största affärsutvecklare har vi under ett par år nu haft ett stort fokus på att skapa medvetenhet för de företag vi möter kring hållbarhet, ens påverkan och hur man påverkas. Många företag vi möter har ett stort hållbarhetsfokus inbyggt i sina affärsmodeller, men oavsett om man är i starten på sin hållbarhetsresa eller ligger i framkant hoppas vi kunna vidga perspektiv ytterligare och utmana för att fortsätta att flytta sig framåt.

Hur kan er organisation förbättra hållbarhetsarbetet genom att samverka med A Sustainable Tomorrow?
– Både Almi Gotland och Science Park Gotland jobbar dagligen med att stötta de gotländska företagen i deras hållbara omställning. Tillsammans med andra företagsfrämjande aktörer, akademin, Region Gotland och företagen själva hoppas vi kunna inspirera till mer samverkan och fler initiativ som driver på utvecklingen.

Vilka förväntningar har ni på årets fokusområde Dissonans?
– För många av oss i Sverige är det uppenbart att den hållbara omställningen går för långsamt. På det privata planet, i näringslivet och i det offentliga – vi vet om det. Vi vet att vi borde göra mer och snabbare men det är lätt att känna sig överväldigad och uppgiven kring de stora utmaningar som finns. Dissonans är därför ett extra intressant tema för att kunna gå till handling. Att starta den där förflyttningen och förstå att även de små stegen gör skillnad – så länge vi är tillräckligt många som tar dem.