Ryds Glas

Sebastian Wigström är varumärkes- och hållbarhetschef på Ryds Glas, huvudpartner till A Sustainable Tomorrow.
ryds-glas

Berätta om era initiativ för att bli mer hållbara!

– Vårt hållbarhetsarbete spänner över alla delar i bolaget. Några exempel är att vi är i full gång med att konvertera hela vår fordonsflott, nu kör vi 56% fossilfritt – vilket är mycket bra. En annan del är att 97% av alla våra kemikalier, så som silikon och fönsterkit, är miljömärkta. En relativt enkel sak är att alla våra 65 verkstäders energi är fossilfri. Vi har även tagit fram en ny Code Of Conduct som alla våra leverantörer fått skriva under, vilket ger både oss och våra kunder en trygghet på många områden.

Vilka utmaningar ser ni i hållbarhetsarbetet framöver?

– Vår största utmaning är cirkularitet. Alltså att vi istället för att kassera ett glas som vi har plockat ner, återanvända det genom att montera upp det någon annanstans. Och om det inte går att återanvända så måste vi samla ihop det kasserade glaset och göra nytt glas – istället för att nyttja jungfruligt material. Sanden som används vid glastillverkning håller på att ta slut, den räcker bara 50 år. Detta faktum gör att vi måste göra en stor förändring kopplat till cirkularitet.

Vad har samarbetet med A Sustainable Tomorrow betytt för er hållbarhetsomställning?

– Egentligen har det påverkat två delar. Den första delen är att det är en gemenskap med människor i olika typer av verksamheter som har samma målbild. Och har man samma målbild kan man dra lärdom av varandra och dessutom få dragkraft till sina egna initiativ. Den andra delen i samarbetet med AST är det kommersiella värdet; det vill säga att vårt engagemang och utbyte är ett bevis för oss som bolag att vi tar hållbarhet på allvar.

Vilka förväntningar har du på årets fokusområde Dissonans?

– Jag har samma förväntningar som tidigare år – att vi ska visa mer praktiska exempel på riktiga förändringar. Vi behöver fokusera på att gå från teori till praktik. Kopplat till dissonans ser jag att samsyn är en viktig del och det hoppas jag att årets fokusområde kan hjälpa till med.