Ramboll Sverige

Åsa Lindgren, hållbarhetschef Ramboll Sverige.

Varför har ni valt att vara en officiell A Sustainable Tomorrow-hubb?
– Ramboll, som är ett stiftelseägt företag med en historia av att bidra till att människor och natur blomstrar, ser en självklarhet i att delta och stå bakom AST. Ramboll är danskt och våra två grundare formade organisationen 1945 med syftet att vi ska driva på för att skapa ett hållbart samhälle och, till exempel, inte arbeta med krigs- eller köttindustrin och idag inte heller med fossila bränslen. Det är viktigt för oss på Ramboll att synas och höras i rätt sammanhang och AST är ett forum med ett genuint och drivande hållbarhetsfokus som linjerar väldigt fint med vad vi står för. Vi bjuder gärna in till inspiration kring dissonans och kreativ dialog för att lära, reflektera och innovera som en del av A Sustainable Tomorrow.

Vilka är de viktigaste hållbarhetsfrågorna för er organisation?
– Ramboll har en hållbarhetsstrategi för 2022–2025 (”The partner for Sustainable change”) som pekar ut vilka hållbarhetsfrågor som är viktigast för oss som organisation och där vi kan göra störst skillnad. Dessa är koldioxidminimering, resurseffektivitet och cirkulär ekonomi, resiliens och livskvalitet (liveability) samt biologisk mångfald och ekosystem. Utifrån dessa fyra områden ska vi hjälpa våra partners att på riktigt bidra till ett mer hållbart samhälle.

Har ni några goda exempel från ert hållbarhetsarbete som ni vill dela med er av?
– Vi har massor med goda exempel på projekt där vi påverkat och bidragit till hållbara lösningar åt partners. Här följer några exempel:

  • Innovativa lösningar och nya arbetssätt när Uppsala kommun demonterar två stora fastigheter med målet att 100 procent av materialet ska återbrukas.
  • Kartläggning åt Göteborgs stad kring klimatanpassning där vi till exempel analyserar var översvämningar skulle ge stora konsekvenser och föreslår förebyggande åtgärder.
  • Ny lösning för Högdalens sorterings- och matavfallsanläggning i Stockholm som bidrog till en ökad återvinning av matavfall från 19 till 70 procent.
  • Nya miljö- och klimatkrav för offentliga upphandlingar till Upphandlingsmyndigheten. Här bidrog Ramboll till att skatta effekter av att ställa miljö- och klimatkrav, men också att ge en bild av marknaders mognadsgrad kring dylika krav.
  • Alternativa lösningar för konstruktion av fiskpassager åt Nyköpings kommun, vilket motverkar fragmentering av livsmiljöer och bidrar till ökad biologisk mångfald.
  • Social översiktsplan åt Haninge kommun som ett strategiskt styrdokument för kommunens arbete med social hållbarhet. Bidrar till att resurser kan utnyttjas mer effektivt för att skapa en ökad jämlikhet.
  • Livscykelanalyser för fyra vindkraftsparker i Danmark, Tyskland, Wales och Nederländerna på uppdrag av Vattenfall. Tydlig, kvalitetssäkrad och jämförbar information om hur elproduktionen påverkar miljön samt underlag för att minska miljöpåverkan genom hela livscykeln.

Hur kan er organisation förbättra hållbarhetsarbetet genom att samverka med A Sustainable Tomorrow?
– Nya kontakter och eventuella samarbetspartners är en fantastisk möjlighet för oss att driva på hållbarhetsagendan ännu mer. Det kommer skapa stolthet i organisationen över att vi som stort bolag deltar och visar att vi står för hållbarhet på riktigt i allt vi gör. Vi kan lära oss ännu mer från andra organisationer och dela framgångsfaktorer transparent.

Vilka förväntningar har ni på årets fokusområde Dissonans?
– Dissonans är ett mycket bra tema som går som hand i handsken med vår approach ”Close the gap”. Det är glappet mellan vad vi vet att vi borde göra och det som vi faktiskt gör som är den stora utmaningen idag. Samhällets strukturer hänger inte med för att supporta nya arbetssätt, prioriteringar, vanor och beteenden. Vår förhoppning är att fokusområdet Dissonans sprider mer insikt, mod och handling för en kraftfull omställning.