Maria Wolrath Söderberg

Talare på AST2024. Maria Wolrath Söderberg är docent i retorik vid Södertörns högskola. Hon forskar och undervisar om hur människor resonerar när det gäller klimatomställning. Hon fokuserar på målkonflikter, spänningar och värdekrockar i relation till klimatförändringar och hållbarhet. Uppmärksammad sommarpratare i Sveriges Radio P1 2023.
Foto: Isabelle McAllister

Vad tycker du om årets fokusområde Dissonans?

– Vi befinner oss mitt i en spänning mellan det vi vet om klimatkrisens allvar och hur vi lever, som om det inte fanns en framtid. Det är helt centralt att vi erkänner det för annars riskerar vi att landa i teknikfrälsningstänkande eller tro att någon annan ska göra jobbet.

Varför är det viktigt för människor och organisationer att få koll på sin dissonans?

– Dissonans av olika slag, inre konflikter mellan olika värden eller mellan det man vill och det man gör, är smärtsamt. Vi försöker ofta överkomma sådana krockar eller klyftor med argument som räddar vårt samvete. Men om de argumenten krackelerar, förlorar sin styrka i de sammanhang vi vill tillhöra, och man plötsligt så att säga tvingas se sin inre konflikt i vitögat, då tenderar många människor att faktiskt komma ett steg närmare förändring.

Vilka lärdomar kring dissonans kan du dela med dig av?

– Att man behöver stanna kvar i den, inte vika av, utan riktigt borra i den och söka sig till andra som också gör det så att man kan stötta varandra. Då kan skavet bli till en drivkraft till omställning.