Hållbara Bjäre

Båstads kommun, Backahill, Bjäre Kraft samt Båstad Turism och Näringsliv
Frän vänster: Annika Borgelin (vd Båstad Turism och Näringsliv), Felicia Claesson (miljöstrateg Båstads kommun), Marie Holmberg (marknadschef Bjäre Kraft), David Ingsten (hållbarhetschef Backahill). Foto: Ateljé Lena, Andrea Larsson och Mette Ottosson

Varför har ni valt att vara en officiell A Sustainable Tomorrow-hubb?
– Det finns redan en bra uppslutning kring hållbarhetsfrågor på Bjärehalvön. Bland annat introducerades ett hållbarhetsavtal i kommunen via Båstad Turism och Näringsliv för ett par år sedan. Men fler behöver bidra och det saknades ett större forum för att lyfta och adressera hållbarhetsfrågorna i kommunen. Därför kändes det naturligt att vi, några starka lokala krafter, tillsammans skulle etablera en AST-hubb.

Vilka är era viktigaste hållbarhetsfrågor?
– Samverkan och partnerskap är en nyckel för hållbar utveckling. Samtidigt är det viktigt att på lokal och konkret nivå skapa förutsättningar för handlingskraft och få fler att göra mer för en hållbar framtid och ett hållbart Bjäre.

Har ni några goda exempel från ert hållbarhetsarbete som ni vill dela med er av?
– Vi driver alla olika goda initiativ, men det som utmärker oss är att vi tror starkt på att göra skillnad tillsammans!

Hur kan er organisation förbättra hållbarhetsarbetet genom samverkan med A Sustainable Tomorrow?
– Vår förhoppning är framför allt att denna samverkan ska medföra att fler får den kunskap och verktyg de behöver. Vi har som ambition att även nå ut till och engagera skolungdomar i kommunen.

Vilka förväntningar har ni på årets fokusområde Dissonans?
– Att dissonansen minskar! Att vi kan ta det globala till det lokala, från tanke och kunskap till verkstad.