ALEXANDER HJERTSTRÖM

Alexander Hjertström är en av grundarna till Airinum som utvecklar och tillverkar andningsmasker som skyddar användaren mot luftföroreningar.

Hur föddes idén till Airinum?
– Det började när jag studerade i Indien under 2014. Jag fick ganska direkt astmaliknande symtom och insåg att det kom från den förorenade luften. Att andas ren och hälsosam luft var något jag alltid hade tagit för givet när jag växte upp i ett land som Sverige. Jag gjorde ett stort researchprojekt och när jag började lyfta på stenarna insåg jag att problemet var större än jag hade kunnat tänka mig.

– Många av dagens sjukdomar har starka korrelationer till luften vi andas. När jag reste runt i Asien såg jag människor överallt som försökte skydda sig med masker, det var dock ofta vanliga sjukhus- eller industrimasker som kändes missanpassade till marknaden. Då föddes idén till Airinum där vi skulle ta fram produkter som faktiskt skyddar och kan rädda liv. Genom ökat fokus på design och samarbeten med andra varumärken blir våra andningsmasker mer av en livsstilaccessoar så att fler människor väljer att skydda sig.

Hur stort är det globala behovet av andningsmasker på grund av dålig luftkvalitet?
– Tyvärr är luftkvalitet ett av de största miljö- och hälsoproblemen vi står inför. WHO estimerar att 93% av världens befolkning andas skadlig luft och att 18,000 människor dör varje dag relaterat till förorenad luft. De värst drabbade delarna i världen är Asien (Indien är speciellt förorenat) men även USA, Mellanöstern och delar av Europa har luftkvalitet långt under WHO:s gränsvärden.

– Det bästa sättet att proaktivt skydda sig är att använda masker. Idag har vi kunder i över 70 länder. Även Sverige är en relevant marknad då många väljer att skydda sig när de är ute och reser. Dessutom är sjukdomar och pollen andra användningsområden där vi hjälper många människor.

Hur arbetar ni för att bli mer hållbara?
– Att öka medvetenheten kring miljö- och hälsofrågor är en central uppgift för Airinum, och indirekt bidra till att politikerna sätter rätt policy så att vi kan andas ren luft i framtiden. Från ett hållbarhetsperspektiv jobbar vi mycket med materialval och kollar just nu på lösningar där vi kan samla in och återvinna använda filter.

Varför är ni parter till A Sustainable Tomorrow?
– Vi är stolt partner till A Sustainable Tomorrow för att de tacklar vår tids absolut viktigaste fråga; hållbarhet. Vi tror på en balans mellan ekonomisk tillväxt och hållbara strategier för att värna om vår och planetens hälsa. A Sustainable Tomorrow bjuder in till spännande debatt och vi tror att den diskussionen kan leda till innovativa hållbara lösningar, för en bättre framtid!