JULIA WIKSTRÖM

Julia Wikström är grundare av foodtech-bolaget Snömoln som hjälper till att minska matsvinnet i livsmedelskedjan. 2019 prisades företaget av Ideon Innovation i en innovationstävling med fokus på de globala målen.

Berätta om ditt företag Snömoln!
Snömoln utvecklar en datadriven marknadsplats mellan restauranger, grossister och producenter i syfte att minska matsvinnet genom prognostisering. Vårt system fungerar som en “digital motorväg” där vi kan följa en produkt från produktion till konsumtion, vilket möjliggör en transparent prognoshantering mellan de olika aktörerna i livsmedelskedjan.

Vilka är drivkrafterna bakom ditt hållbarhetsengagemang?
– Jag kommer ursprungligen från Ukraina och när jag växte var det aldrig ett alternativ att slänga mat, istället var man kreativ och skapade nya rätter av resterna. Där finns ett talesätt som säger att man ska vara tacksam för brödet vi har idag för vår historia har lärt oss att vi kan vara utan imorgon. När jag flyttade till Sverige såg jag hur mycket enklare det var att slänga mat och ganska snabbt blev jag en del av problemet. Det fick mig att vilja ändra på mitt sätt att leva, både för mig och min familj.

– I mitt intresse kring matsvinn började jag engagera mig i hållbarhetsgrupper och i Agenda 2030. Eftersom jag har en bakgrund som ingenjör och har jobbat en del med big data så ville jag försöka göra mer. Snömoln är inte min första idé kring hållbarhet men det är utan tvekan den mest framgångsrika.

Vilka förväntningar har du på A Sustainable Tomorrows hållbarhets- och framtidskonferens?
– Jag har väldigt höga förväntningar. Dels eftersom programmet är mycket relevant med riktigt intressanta talare. Jag följer Louise Königs arbete och jag ser fram emot lyssna på henne. Fredrik Reinfeldt är en annan talare som jag ser fram emot att träffa. Dessutom tycker jag att kombinationen av workshops och föreläsningar är precis rätt sätt att utmana och belysa de olika hållbarhetsutmaningar vi står inför.

– Jag hoppas på en möjlighet att nätverka och bygga upp mitt kontaktnät ytterligare. Jag hoppas även att jag med min bakgrund som startup-grundare kan bidra med innovativa tankar och lösningar som andra tycker är intressanta. I det stora hela ser jag fram emot en fantastisk dag.